Dezbatere „Magazin Sălăjean” (II): Referendum 2012: DA sau NU?

Ziarul „Magazin Sălăjean” a organizat recent dezbaterea „Referendum 2012: DA sau NU?”. Au fost invitaţi să participe toţi parlamentarii judeţului, reprezentanţi ai partidelor politice şi ai societăţii civile. Din păcate, niciun reprezentant ai USL şi UDMR, şi nici ai aşa-zisei societăţi civile, nu a dat curs invitaţiei. Probabil o fi de vină perioada de concedii…Şi mitingurile. Au participat: Lucian Băican, subprefectul judeţului Sălaj; deputatul Lucian Bode, preşedintele PDL Sălaj; Septimiu Ţurcaş, primarul oraşului Şimleu Silvaniei, vicepreşedinte PDL Sălaj; Claudiu Cristian Bîrsan, preşedintele PDL Zalău şi Alin Demle, preşedintele PP-DD Sălaj. Din partea ziarului au participat directorul Daniel Mureşan şi redactorul şef Olivian Vădan. Un al doilea rezumat al acestei dezbateri puteţi citi în această pagină. Reamintim că dezbaterea integrală poate fi vizionată pe site-ul „Magazin Sălăjean”.

„Toate activităţile se desfăşoară conform calendarului şi sunt sigur de o bună organizare a acestuia”

Lucian Băican: Suntem în grafic cu organizarea referendumului. Toate activităţile se desfăşoară conform calendarului şi sunt sigur de o bună organizare a acestuia. Contăm şi pe sprijinul presei, să fie alături de noi şi să ne semnaleze aspecte care ţin de referendum. (…)

„USL, prin toate acţiunile pe care le-a făcut în ultimele trei săptămâni a violat legislaţia din România”

Lucian Bode: (…) Aş vrea întâi să vorbim, scurt, am vorbit şi în conferinţa de presă de acţiunile care au succedat acţiunile de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Şi nu cred că pot fi scăpate din vedere. Pentru că a fost un puzzle acolo, pe care nu putem să-l ignorăm. În al doilea rând, aş vrea să vorbim de motivele suspendării şi am adus aici avizul consultativ privind propunerea de suspendare a preşedintelui de la Curtea Constituţională şi nu ştiu câţi l-au citit, cei de la USL cu siguranţă nu l-au citit niciunul, pentru că nu erau interesaţi. Şi, cel de-al treilea palier, cel de organizare a referendumului şi decizia de astăzi a PDL de a boicota şi care sunt motivele pentru care noi am decis să apelăm la această acţiune. (…) Am înţeles, da, a fost un joc politic, dar până la urmă trebuie să vedem, preşedintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat pentru ce spune în Constituţie, pentru fapte grave, a încălcat grav Constituţia. Dacă nu, pentru că avem răspuns la punctul 3, dacă acolo constatăm că este voinţa a 256 de parlamentari, voinţa unei majorităţi, care nu o contestă nimeni, atunci nu mai cerem poporului să-l sancţioneze pe preşedinte pentru că a încălcat grav Constituţia, îi cerem poporului să-l sancţioneze pe preşedinte pentru că aşa vreau 256 de parlamentari. Şi atunci automat decizia noastră este una corectă: de a boicota acest referendum. Dacă vorbim de încălcări grave ale Constituţiei şi le luăm pe rând, care sunt acestea: nu există! (…) USL, prin toate acţiunile pe care le-a făcut în ultimele trei săptămâni a violat legislaţia din România. Şi este tot o lovitură de stat cu violenţă legislativă, dacă vreţi. Despre asta vorbim. Iar paşii pe care i-au gândit – nu vreau să comentez că i-au gândit în Grecia pe plajă sau în altă parte, cine i-a gândit şi cum i-a gândit – nu pot fi ignnoraţi. În 1 mai „maurul”, „gurul Felix Motanul” iese şi spune: „În 60 de zile preşedin-tele este suspendat dacă nu îşi dă demisia”. Şi dă aşa un pronostic pe etape, ce se va întâmpla şi al dracului, exact la marele fix aceste lucruri se întâmplă. Chiar suntem atât de naivi şi nu realizăm că toate aceste lucruri au fost foarte bine puse la punct şi foarte bine gândite în laboratoarele Antenelor şi Trustului Intact? Nu putem ignora decizia instanţei de încarcerare a lui Adrian Năstase şi a lui Sorin Ovidiu Vântu.
D.S.: Sunteţi de acord că votul din Parlament este constituţional?
Lucian Bode: Nimeni nu contestă o majoritate. Eu contest călcarea în picioare a regulamentelor Parlamentului. Eu contest faptul că după ce Curtea Constituţională vine şi spune foarte clar, „preşedintele României reprezintă statul în raport cu Comisia Europeană”, preşedintele reprezintă România la Bruxelles la întâlnirea din data de, şi Victor Ponta se prezintă acolo, vine în Parlament sub acest pretext să dea raportul Parlamentului: ştie cineva din sala asta ce-a făcut Victor Ponta la Bruxelles? Ce decizii importante, economice a luat? Are importanţă, pentru că au convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului cu un singur punct, raportul premierului cu privire la deplasarea la Bruxelles şi în acea sesiune extraordinară, în trei zile, au decapitat trei instituţii fundamentale ale statului: Parlamentul, cei doi preşedinţi, ai Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatul Poporului şi Preşedintele României. Eu respect majoritatea care a decis acest lucru. Eu spun că au făcut-o prin încălcarea regulamentelor. Vreţi să ştiţi că Vasile Blaga a fost schimbat din funcţie în timp ce conducea şedinţa camerelor reunite? Biroul Permanent al Senatului, format din lideri USL şi UNPR decideau înlocuirea lui Vasile Blaga din funcţie… Roberta Anastase putea fi înlocuită de 100.000 de ori din funcţie pentru eventualele greşeli care le-a făcut. I s-a imputat modul în care a condus şedinţa Camerei Deputaţilor din 21 septembrie 2011 şi când am cerut stenograma, d-na Roberta Anastase nu participase la şedinţa din 21 septembrie. Este de-a dreptul aberant să ataci Avocatul Poporului, să spui că-l înlocuieşti din funcţie pentru că şi-a depăşit atribuţiile. De fapt, care a fost deranjul cu Avocatul Poporului? Avocatul Poporului era singurul care putea ataca ordonanţele de urgenţă ale Guvernului. Şi a fost înlocuit. (…)
D.S.: Spuneţi-le sălăjenilor de ce le cereţi să nu-şi exercite un drept constituţional?
Lucian Bode: În democraţie, ştim foarte bine, românii îşi aleg parlamentarii, consilierii locali, consilierii judeţeni, preşedintele. O dată la cinci ani. Lucrurile nu se schimbă şi nu trebuie să se schimbe ori de câte ori se schimbă o majoritate parlamentară. Românii nu trebuie să participe la acest abuz al USL. Pe 29 iulie nu sunt alegeri prezidenţiale. Alegerile prezidenţiale au fost în 2009 şi i-au dat preşedintelui un mandat de cinci ani. Pe 29 iulie este vorba de o propunere a 256 de parlamentari care cer sancţionarea preşedintelui. Cei care au cerut sancţionarea preşedintelui trebuie să demonstreze că au mandatul românilor după regulile stabilite de Constituţie, să ceară demiterea preşedintelui. Nu putem legitima un referendum în care alegătorii români sunt chemaţi de USL să voteze împotriva, dacă vreţi, şi nu cred că greşesc când spun, valorilor Uniunii Europene. (…)

„Cred că toată treaba asta este o mascaradă”

D.S.: Da sau Nu?
Alin Demle: Dacă-mi permiteţi, o să citesc hotărârea Biroului Permanent Naţional, din care fac parte: „Poziţia Biroului Permanent Naţional cu privire la poziţia Partidului Poporului – Dan Diaconescu la referendumul din 29 iulie 2012. Având în vedere faptul că Partidului Poporului – Dan Diaconescu se bazează pe maturitate şi responsabilitate politică, pe puterea de decizie şi capacitatea de a vota a membrilor şi simpatizanţilor PP – DD, strict în spiritul valorilor şi intereselor naţionale, precum şi a obiectivelor cuprinse în statutul partidului referitoare la consolidarea statului de drept, garantarea pluralismului politic, asigurarea separaţiei puterilor în stat, apărarea democraţiei şi a instituţiilor statului, Biroul Permanent Naţional hotărăşte: Partidul Poporului – Dan Diaconescu lasă la libera apreciere a propriului electorat decizia de a răspunde cu Da sau Nu la întrebarea «Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, dl. Traian Băsescu?» de la referendumul din 29 iulie 2012, în totală concordanţă cu propriile convingeri dictate de conştiinţa personală, valorile naţionale, Constituţia României şi interesul Partidului Poporului – Dan Diaconescu de a se impune pe scena politică românească ca o adevărată forţă politică, în contextul în care PSD, PNL, PC, UDMR, UNPR şi PDL au adus România într-o profundă criză economică, socială, morală şi de legitimitate”.
O.V.: O întrebare directă: Da sau Nu?
Alin Demle: Nu pot să vi-l spun acum votul meu. Cred că toată treaba asta este o mascaradă. În primul rând, cred – facem referire la politicienii locali ai partidelor implicate în referendum, noi nu suntem implicaţi, nu avem nici reprezentanţi în secţiile de votare – că nici politicienii locali nu sunt interesaţi de referendum. Aţi văzut, la alegerile locale am numărat cel puţin o mie de bannere. Acum am văzut patru – cinci afişe…Părerea mea că nici Alianţa, nici UDMR nu sunt interesaţi de referendum: dacă pică sau nu Băsescu, treaba lor, noi suntem aici. La nivel local asta este percepţia. Referitor la poziţia USL, care strigă în gura mare că PDL este un partid de corupţi, de hoţi: ori îi scot în afara legii, ori nu ştiu ce să facă, văd că pe zi ce trece, în fiecare zi câte un deputat PDL trece la USL. Şi toţi sunt acceptaţi, unul nu este respins. (…)
Septimiu Ţurcaş: Nu sunt interesat de acest referendum. Am încercat în primă fază să-i conving pe cei apropiaţi să participe, nu am prea reuşit, m-au convins ei pe mine. Nu aş vrea să repet, au fost foarte multe lucruri pe care Lucian le-a spus: eu recomand tuturor celor care au încredere în mine să deschidă ochii. Nu le spun ce să facă, să deschidă ochii. Şi îi întreb retoric: dacă s-ar face o nouă majoritate în Consiliul Local Şimleu Silvaniei, şi ar hotărî că trebuie să schimbe primarul, şi am avut 60 la sută, ar fi normal? După trei săptămâni sau o lună. Făceam o glumă şi unii colegi de-ai voştri au preluat-o serios, cu schimbarea primarilor prin ordinul prefectului. Vroiam să o dau pe latura sinistră, sper să nu ajungem acolo, chiar era o glumă. Nu voi participa la referendum. Şi pe cei care îmi sunt apropiaţi îi îndemn să facă acelaşi lucru. Nu pot să legiferez un lucru cu care nu sunt de acord. (…)
Claudiu Cristian Bîrsan: Sigur că PDL a anunţat la începutul campaniei că foloseşte ca variantă de lucru validarea referendumului şi câştigarea acestui referendum de către cei care nu doresc demiterea preşedintelui. De când a început campania însă mai multe voci ale societăţii civile, mai multe ong-uri şi-au manifestat deschis opţiunea de a boicota acest referendum datorită argumentelor pe care în parte le-au expus şi colegii mei. Şi PDL rămânând în aceeaşi decizie pe care şi-o exprimase la începutul campaniei risca să valideze un demers politicianist care nu stârneşte nici măcar interesul societăţii civile, dimpotrivă, stârneşte dezaprobare. În concluzie, eu cred că soluţia aleasă de PDL, aceea de a boicota acest demers, este cea corectă. (…)

Daniel Săuca

2 Thoughts to “Dezbatere „Magazin Sălăjean” (II): Referendum 2012: DA sau NU?”

  1. nicu

    Deci ati discutat voi cu voi.DOMNULE BODE ,DE CE NU ATI ANULAT CONTRACTELE CU BAIETII DESTEPTI DE LA HIDROELECTRICA?E VORBA DE PIERDERI DE PESTE 1 MILIARD DE EURO SI ATI FOST MINISTRUUU ?Turcas si ceillati cum sa partcipati la vot ca voi ati trait bine.POPORUL ROMAN A TRAIT BINE PRIN REPREZENTANTII SAI ,GASCA PDL.APROPO, CEI CARE VA SIMTITI VIOLATI, SA CONSULTATI UN MEDIC LEGIST.SA TRAITI BINE ASA CUM TRAIESC 9 MILIOANE DE ROMANI!

  2. andrei

    Duminică, un DA hotărât la referendum.
    Ori el, ori noi!

Leave a Comment